Du er blevet undersøgt for hudoverskud på øvre øjenlåg, og har fået tilbudt operation til fjernelse af hudoverskuddet. Meningen med din operation er, at reducere de funktionelle gener, som du har gennemgået med lægen. Typisk betyder dette mindskelse af skyggefornemmelse, "tyngde-" og træthedsfornemmelse samt hovedpine. Der er ikke garanti for, at alle symptomer fjernes helt ved indgrebet.

Tager du blodfortyndende medicin, så skal du aftale eventuel pause med undersøgende læge/egen læge. Du skal holde pause med kosttilskud i form af fiskeolie-, hvidløgs- og ingefærskapsler i mindst 14 dage inden indgrebet.

Du skal holde pause med rygning i 6 uger inden- og 6 uger efter indgrebet for at reducere risiko for sårrelaterede problemer og et pænere resultat. På operationsdagen vil du blive spurgt, om du har overholdt pause, og klinikken forbeholder sig ret til at udsætte operation hvis pausen ikke er overholdt.

Operationen foregår i lokalbedøvelse, og indgrebet tager ca. 1 time. Der opereres på een side af gangen. Efter operationen anlægges små, smalle plasterstrips på hver side. Herefter behandles med kølebandage og observation i klinikkens venteområde i ca. 20 minutter. Vi anbefaler, at du arrangerer dig med transport således, at du ikke selv skal køre hjem. Hjemme fortsættes med kølebandage - som du selv kan anskaffe dig på Apoteket/Matas - resten af dagen. Sov med en ekstra pude under hovedet den første nat for at reducere yderligere hævelse og blødning. Du får tid til trådfjernelse hér i klinikken ca. 6-8 dage efter operationen. Plasterstrips skal lades urørt indtil trådfjernelse.

Ved gennemsivning af plasterstrips kontaktes klinikken telefonisk. Du kan tage brusebad ca. 2 dage efter operationen.  Plasteret duptørres derefter med håndklæde eller tørres med føntørrer. Undgå svømmehal, spa, badeland og havvand indtil dagen efter trådfjernelse.

Der skal holdes pause i 2 uger efter operationen medsport og anden, hård, fysisk aktivitet.

Bivirkninger; Der kommer ar svarende til de områder hvor hudoverskuddet er fjernet. Arrene er sædvanligvis fine, tynde streger, og skjules helt eller delvis af øjenhulen. Til en begyndelse er arrene røde, men dette aftager efter ca. 3-6 måneder. Der kan også være lidt sårdannelse i kant af ar og en periode med kløe omkring arrene.

Der må påregnes hævelse og misfarvning i øjenomgivelserne i dage til uger efter operationen. Disse aftager af sig selv, og er typisk værst efter 2-3 dage.

Føleforstyrrelser i huden omkring arrene og svarende til øjenvippehårene forekommer op til 6 måneder efter operationen. Disse er sjældent permanente.

Komplikationer;  Blødning, som kræver indgreb, ses meget sjældent. Oplever man blødning i det opererede område, som presser eller fylder, så skal man udenfor klinikkens telefontid kontakte skadestue/FAM straks.

Betændelse ses ligeledes meget sjældent.  Oplever man rødme, varme, tiltagende smerter, sygdomsfornemmelse i de opererede områder efter 2-3 dage, så kontaktes klinikken eller egen læge. I nogle tilfælde hvor der i forbindelse med operationen har været meget blødning i vævet, da sender lægen elektronisk recept på øjendråber til Apoteket til forebyggelse af betændelse.

Det endelige resultat ses efter ca. 3-6 måneder.

 

Erik D. Heidemann

Speciallæge i Plastikkirurgi